Portal społeczno-kulturalny regionu kępińskiego
Beniny, Filipa, Judyty 7 Maja 2024, 04:40
Dziś 14°C
Jutro 14°C
Kultura i oświata
16 Sierpnia, 2018

Powiat: Wielkopolska kolacja w Rumunii

Przedstawiciele Lokalnej Grupy Działania „Wrota Wielkopolski” nawiązywali kontakty i promowali nasze województwo w rumuńskim okręgu Sibiu.

Od 2 do 6 sierpnia 2018 r. przedstawiciele Stowarzyszenia „Wrota Wielkopolski” wraz z delegacją województwa wielkopolskiego uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do Rumunii. W delegacji udział wzięli: wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski, przedstawiciele samorządów oraz producenci zrzeszeni w Wielkopolskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Stowarzyszenie „Wrota Wielkopolski” reprezentowali: Szczepan Ptak - skarbnik LGD, a także Katarzyna Chowańska i Izabela Wróbel - pracownice biura LGD.
W trakcie wizyty odbywał się międzynarodowy Festiwal „Pieśni gór”, w którym udział wziął zespół folklorystyczny „Wielkopolanie”. Występ naszych rodaków na Rynku Głównym w Sibin poruszył serca publiczność i nagrodzony został gromkimi owacjami.
Podczas pobytu w Sibiu przedstawiciele LGD „Wrota Wielkopolski” mieli możliwość odbycia spotkań w gronie rumuńskich lokalnych grup działania, których celem było nawiązanie współpracy oraz wymiana doświadczeń. Przebiegały one w bardzo miłej atmosferze. Delegacja z Wielkopolski spotkała się także z władzami okręgu oraz tamtejszych gmin w celu omówienia możliwości współpracy partnerskiej, a także odwiedziła gospodarstwa rolne i przetwórnie rolno-spożywcze, otwierając tym samym drogę do nowych inicjatyw i projektów współpracy z okręgiem Sibiu.
Uwieńczeniem całego pobytu była promocja naszego województwa zorganizowana w formie wieczoru wielkopolskiego. Wydarzenie to zamykało międzynarodowy festiwal. Poczęstunek dla prawie 200 gości przygotował Paweł Powroźnik z kępińskiej restauracji „P jak Pysznie”. Szef kuchni podał kolację składającą się z trzech dań: zupy - żurek z białą kiełbasą i przepiórczym jajkiem sadzonym oraz drugiego dania - pierś z kaczki konfitowanej, podanej na purée z modrej kapusty z odrobiną soku z czarnej porzeczki oraz topinamburu, z chipsem z jarmużu. Na deser szef kuchni zaserwował jabłecznik z kruszonką, bezą i sosem śliwkowym z odrobiną koniaku oraz sosem cytrusowym.
W ramach promocji lokalnych produktów Stowarzyszenie „Wrota Wielkopolski” wraz z przedstawicielami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego przygotowało wielkopolski stół, na którym znalazły się wędliny, kiszone ogórki i kapusta, smalec, marynowany dereń i grzyby, sery, pieczywo oraz ciasto. Na stole nie zabrakło miejsca dla lokalnych nalewek, piwa i cydru oraz naturalnych soków. Serwowane wino pochodziło z Winnicy Moderna Nestora Kościańskiego ze Zbyczyny w gminie Perzów.
Delegacje z różnych krajów, między innymi z Rumunii, Japonii czy Stanów Zjednoczonych, witano polskim zwyczajem chlebem i solą, a o oprawę muzyczną zadbał zespół folklorystyczny „Wielkopolanie”. Zaproszeni goście mieli okazję poznać wielkopolskie zwyczaje, między innymi przyśpiewki, tańce oraz potrawy. Wydarzenie zostało bardzo pozytywnie odebrane przez wszystkich jego uczestników.

~ Oprac. bem

 

Komentarze

Pozostało znaków: 1000

Redakcja Tygodnika Kępińskiego nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez Internautów. Wypowiedzi zawierające wulgaryzmy, naruszające normy prawne, obyczajowe lub niezgodne z zasadami współżycia społecznego będą usuwane.

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!