Kępno: ,,Na podbój Europy …”
Uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Kępnie w dniach od 6 maja do 24 maja 2019 r. odbyli trzytygodniową praktykę zawodową w letnim kurorcie wypoczynkowym – Rimini, we Włoszech w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”, realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Projekt pt.„Na podbój Europy – czyli europejska jakość kształcenia zawodowego” jest odpowiedzią na potrzebę właściwego przygotowania młodzieży do podjęcia aktywności zawodowej i powiązania kształcenia zawodowego z potrzebami rynku pracy. Uczniowie podjęli wyzwanie konfrontacji zdobytej wiedzy z praktycznym jej wykorzystaniem w realiach obcego kraju.
Głównym celem przedsięwzięcia stało się podniesienie jakości kształcenia zawodowego poprzez poszerzenie wiedzy i umiejętności uczniów Technikum nr 1 w Zespole Szkół Ponadgimanzjalnych nr 1 w Kępnie, którzy kształcili się w zawodach - technik ekonomista, technik organizacji reklamy, technik architektury krajobrazu oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Wyjazd poprzedzony był długimi przygotowaniami, uczniowie uczestniczyli w kursie języka włoskiego oraz angielskiego pod nadzorem wykwalifikowanych nauczycieli. Wszyscy pilnie szlifowali język angielski i uczyli się języka włoskiego. Odbyło się również przygotowanie kulturowe i pedagogiczne praktykantów do wyjazdu. Poza tym doskonalono umiejętność opracowywania profesjonalnego Europass CV, które stanowiło podstawę do wyboru dla nich odpowiedniego miejsca odbywania stażu (restauracji, zakładu graficznego, ogrodniczego czy też instytucji) w Rimini.
Organizatorem praktyk we Włoszech (Rimini) była firma Sistema Turismo, która w profesjonalny sposób przygotowała pobyt uczniów, koordynowała kontakty z pracodawcami i ułatwiała poznawanie kultury włoskiej poprzez organizowanie wycieczek i spotkań kulturalnych.
Uczestnicy projektu przez 3 tygodnie poszerzali praktyczne umiejętności w swoim zawodzie, wykonując obowiązki w branżowych, renomowanych przedsiębiorstwach gastronomicznych, ogrodniczych, organizacji reklamy i innych instytucjach. Mieli tam niepowtarzalną okazję nie tylko zobaczyć, ale i przekonać się, jak pracuje się we włoskich firmach. Praktyka ta była integralną częścią szkolenia zawodowego w Polsce.
~ Koordynator projektu Agnieszka Krysiak
Więcej w nr 25 (1331) 2019 r. „Tygodnika Kępińskiego”.
Bądź pierwszy!